Rippl-Rónai József (1861-1927)

Nyomtatóbarát változat
Rippl-Rónai József     Olvasó nő ( Lazarine )

Lazarine Baudrion (1865-1947)

1865- ben született egy burgundiai faluban, Issy-l’ Évegue-ben.

Rippl-Rónai Józseffel 1888-ban ismerkedett meg Párizsban, a Neuilly negyedben felállított vásári körhintánál.

Hamarosan összeköltöztek, de házasságot csak tíz éves párizsi és hatéves kaposvári együttélés után kötöttek, itt Kaposváron. 1902 tavaszán a művész megvásárolta a Fő utca egyik rózsakerttel szegélyezett parasztházát, ahová magával hozta Lazarine-t is, majd 1908-ban átköltöztek a Róma Villába.

A művésznek nem csak felesége, hanem a művészetében is társa volt, hiszen gyönyörűen hímzett és a Rippl-Rónai iparművészeti munkáinak egy részét, a felrajzolt gobelinterveket is ő keltette életre. Lazarine jóban-rosszban kitartott férje mellett, biztatta, otthont teremtett a számára.Vezette a háztartást, gondozta a hatalmas birtokot és az állandó vendégfogadással együtt járó terhek is az ő vállán nyugodtak.

Vajon kinek az érdeme volt, hogy a festő-, szobrász-, irodalmár óriások- barátok nagy kedvvel töltöttek a Róma villában oly sok időt? Közös gyermekük nem született, de Lazarine unokahúgát – Anellát majd az árván maradt Martyn testvéreket közösen nevelték. Rippl-Rónai is nagyon szerette az asztali örömöket, így ha vendégek éppen nem voltak, akkor is dúsan terített asztal várta a ház urát. Mondhatjuk, hogy Lazarine jól vezette a háztartást, főzött, sütött, finomabbnál finomabb étkekkel látta el férjét.

 

Katt !

 

Forrás: @ripplrónaimuzeum