Mokry-Mészáros kiállítás

Nyomtatóbarát változat

Mokry-Mészáros Dezső Művészete (1881-1970)

Mokry

Idegen világ címmel látható május 25. és június 24. között a Virág Judit Galériában Mokry-Mészáros Dezső – eddig feldolgozatlan – életművét bemutató, hiánypótló, nonprofit kiállítás.

 

A 90 művet felvonultató tárlat egy „saját utas”, a magyarországi művészettörténetben páratlan alkotó munkásságáról nyújt átfogó képet.

A világot járt, rendkívül művelt, ám autodidakta művész kezdetben a mikroszkópban látott kép alapján készítette távoli planétákat ábrázoló munkáit, majd a prehistorikus múlt foglalkoztatta.

Már gyermekként is rajongó lelkesedéssel figyelte a természetet, megtanulta az állatok preparálását és gazdag bogár- és lepkegyűjteményeket készített.

A természet iránti rajongás mellett a művész igazi világutazó volt, dolgozott Nápolyban, majd Capri szigetén, később beutazta Afrika északi partvidékét és Óceániát, így volt bőven miből ihletet merítenie alkotásaihoz.

A kiállításon festményei mellett bemutatásra kerülnek különleges, maga készítette anyagból előállított kisplasztikái, elmélyült ornamentika kutatásairól tanúskodó rajzai, vázlatfüzetei, valamint a kései alkotói periódus kerámiái.

Bepillantást nyerhetünk a stílusok, irányzatok, szellemtörténeti hatások szempontjából rendkívül összetett korszakba, az őt körülvevő művészi miliőbe, a meghatározó pályatársak működésébe, s a művészi oeuvre recepciójába is.

A kiállítás három köz, és számtalan magángyűjtemény, galéria anyagán keresztül mutatja be az életmű legszebb darabjait.

Mokry élénken érdeklődött a korszakban jelentőssé váló teozófia és spiritualizmus iránt.  / Artmagazin-Mokry /

A kiállításon a teozófia hazai képviselői közül Csontváry Kosztka Tivadar és Mednyánszky László, Mokryval való barátsága révén Gulácsy Lajos, s a vizek biológiájára vonatkozó kutatásaik okán Vaszary János egy-egy alkotását is láthatja az érdeklődő.

 

Forrás:  Virág Judit Galéria