Kádár Béla (1877-1956)

Nyomtatóbarát változat

Kádár Béla számára kinyílt a világ berlini tartózkodása alatt. A lüktető nagyváros és annak virágzó művészeti élete nemcsak új élményekkel gazdagította, hanem festészetére is óriási hatással volt. Óriási probléma azonban, hogy a húszas években festett műveinek nagy része külföldön maradt. Szerencsére itt egy ritka kivétel, az 1920-as években készült Szerelmespár című képe hazajött és itthon keresi helyét valamelyik képzőművészeti gyűjteményben.

Kádár Béla (1877-1956)  Szerelmespár, 1920 évek

Kádár Béla 1921-ben érkezett Berlinbe, ahol Kassák Lajos ajánlólevelével a zsebében felkereste a berlini művészeti élet legendás vezéralakját, Herwarth Waldent. A húszas években Walden galériája, a Der Sturm - és a vele azonos címet viselő lap - jelentette a modern művészeti élet központját.

A Walden által alapított Der Sturm folyóirat a verbális és vizuális művészetek közötti szintézist valósította meg, melyben rendszeresen jelentek meg a legismertebb expresszionista, futurista és kubista művészek alkotásai. A Der Sturm Galéria pedig rövid idő alatt a nemzetközi avantgarde fellegvárává vált, ahol német, francia, olasz és orosz festők kaptak lehetőséget arra, hogy egyéni és csoportos kiállításokon ismertethessék meg műveiket a nagyközönséggel.

1912 és1931 között a galériában állította ki alkotásait többek között Chagall, Archipenko, Carrá, Kandinsky, Klee, Kokoschka, Macke, Léger valamint Picasso is. Talán Walden kelet-európai gyökerei is szerepet játszhattak abban, hogy a nyugati művészek mellett élénken érdeklődött a keleteurópai modernista törekvések iránt is. Így több magyar művész, Kádár Béla, Scheiber Hugó és Tihanyi Lajos is belekóstolhatott abba a forrongó és pezsgő nemzetközi művészeti életbe, melynek központját a Der Sturm jelentette.

Kádár 1923 decemberében majd 1924 novemberében kapott lehetőséget arra, hogy önálló kiállításon mutassa be a festményeit a Der Sturm falain. A két kiállítás sikerrel zárult, így Kádár a következő években is rendszeresen vett részt a Der Sturm kollektív tárlatain, melynek eredményeképpen megnyílt számára az út a nemzetközi elismerés felé.

Katt !