Bálint Endre (1914-1986)

Nyomtatóbarát változat
Bálint Endre (1914-1986)  Téli este  35×50cm monotípia, papír Jel. j. l. Bálint

Bálint Endre magyar festő és grafikus, a modern magyar művészet, az avantgárd egyik legjelentősebb alakja. 1947-ben hosszabb időt tölt Párizsban, megismeri André Bretont, és részt vesz a Nemzetközi Szürrealista Világkiállításon. Idehaza 1956-ig nem rendezhetett kiállítást, a tiltott kategóriába került. 1957 és 1962 között Párizsban élt. Itt készültek híressé vált Biblia-illusztrációi. 1962 után Magyarországon fokozatosan átkerült a tűrt kategóriából a támogatottba. Számos kiállításon vett részt képeivel külföldön, majd itthon is. Élete utolsó évtizedében minden lehetséges kitüntetést megkapott, halála előtt a Kossuth-díjat is. 1986-ban tüdőbajban halt meg, hosszú betegeskedés után, még alkotóereje teljében.

Festészete dadaista, konstruktivista, szürrealista és absztrakt irányokat vett, de lírai alaphangját a legmerészebb szabad asszociációk közepette is megőrizte.

Legtöbb művét a Ferenczy Múzeum őrzi Szentendrén, mintegy tíz képe van a Deák Gyűjteményben Székesfehérvárott, de nagyon sok műve magántulajdonban van.